Last van maskne?

We leven helaas nog steeds in de gekke coronatijd met inmiddels de verplichte mondkapjes! Dit kan nogal wat huidproblemen met zich mee brengen en bij sommige mensen veroorzaakt dit zelfs maskne. Dit wil zeggen acne door het dragen van mondkapjes. Maar is het eigenlijk wel acne? Nee, het is geen acne. Maar wat is het dan wel?

Wat is maskne?

Maskne, ook wel periorale dermatitis genoemd, is een vorm van acne mechanica. Acne kent verschillende soorten, waaronder dus ook acne mechanica. Dit is eigenlijk geen acne maar wordt veroorzaakt door de combinatie van wrijving, warmte en vocht, in dit geval het uitgeademde vocht dat onder het masker blijft ‘hangen’.

Sommige mensen reageren bovendien op bepaalde chemicaliën waarmee (chirurgische) mondmaskers zijn geïmpregneerd. Vaak is een rode, geïrriteerde huid met kleine bultjes het eerste signaal van maskne: dit wijst op beginnende ontsteking.

De constante wrijving kan ook de pigmentcellen in de huid activeren, waardoor je, als je pech hebt, te maken krijgt met vervelende pigmentvlekken nadat de roodheid verdwenen is.

Acne

Naast maskne is er natuurlijk nog de ‘reguliere’ acne uitbraak, die bij sommige mensen sowieso heel vaak voorkomt in het gebied rondom de mond, maar nu wordt verergerd door de wrijving en de afsluitende werking van het masker, wat zorgt voor een vochtig klimaat: zo ontstaat een heerlijk ’terrarium’ voor de acne bacterie om lekker zijn gang te gaan. Kies in dit geval voor producten met salicylzuur zoals de Clear Skin Tonic: een exfoliërende, kalmerende en ontstekingsremmende lotion met 2% salicylzuur. Deze lotion maakt tot diep in de poriën schoon, verwijdert opgehoopt vuil en talg, kalmeert, vermindert roodheid en helpt de talgproductie weer in balans te brengen. Salicylzuur heeft bovendien dezelfde chemische opbouw als aspirine; hierdoor werkt het meteen ook ontstekingsremmend.

Maskne behandelen

Is er sprake van maskne, periorale dermatitis, dan kun je het beste een afspraak maken bij de huisarts of dermatoloog. Hij of zij zal in de meeste gevallen een crème voorschijven op basis van een laag percentage corticosteroïden in combinatie met werkstoffen ter bescherming van de huidbarrière. Gebruik in het aangedane gebied (rondom de mond) in dat geval uitsluitend de door je arts voorgeschreven crème tot het probleem is opgelost, plus een zeer milde reiniger bijvoorbeeld de Balancing Cleanser en een dagcrème met SPF ter bescherming van de huid tegen eventuele pigmentvlekjes als gevolg van de huidirritatie/wondjes. Voor de rest van je gezicht en hals kan de gewone verzorgingsroutine in stand blijven.

De meeste ‘maskne’ betreft echter dus eerder irritatie dan een echte acne uitbraak: zorg dus dat je goed identificeert wat de daadwerkelijke oorzaak is en in welk van de 2 categorieën je valt. Als het gaat om reguliere acne, die verergert wordt door het dragen van een mondkapje, dan zijn de Clear Skin producten je beste optie. Zorg dat je het meest ademende soort mondkapjes koopt en vervang of was deze dagelijks. Betreft het ‘echte’ maskne, oftewel periorale dermatitis stap dan echt even over op de Balancing Cleanser en een dagcrème met SPF en laat je niet verleiden tot het gebruik van producten voor de acne huid, deze zij voor jou dan echt te heftig en simpelweg niet passend bij je onderliggende huidtype/-conditie.

5 Tips van MOOI!

Reinig je huid goed;
Je kunt je huid overdag een keertje extra reinigen als je de hele dag een mondkapje moet dragen. Maar overdrijf het niet, je wilt de huid niet nog verder irriteren. Zorg er in elk geval voor dat je je huid ’s avonds goed reinigt met een zeer milde cleanser. Gebruik een schuimvrijer (sulfaatvrije) reiniger; deze tast de pH-waarde van je huid niet aan en beschadigt je huidbarrière niet. De Balancing Cleanser is ideaal: deze bevat een mix van ingrediënten die er specifiek op zijn gericht om de huid verzachten, kalmeren en herstellen. Deze reiniger is dan ook geschikt voor elke huid, in het bijzonder de gevoelige huid.

Bescherm en voed je huid;
Zorg dat je de zuurgraad van je huid ondersteunt en voedt, zodat de huid beter vocht kan vasthouden en zichzelf optimaal kan beschermen tegen ziekmakende bacteriën. Is je huid heel erg geïrriteerd? Gebruik dan Essential Hydration Cream, een fijne dag-/nachtcrème voor een gevoelige, kapotte en rode huid. Het Vitamin E Serum helpt de huid die een beetje geïrriteerd of stuk is door het schuren van het kapje of de elastiekjes, sneller te herstellen. Het hydrateert (dit ondersteunt je huidbarriere), kalmeert en vermindert roodheid en ontstekingen. Je kunt dit serum ’s ochtends en/of ’s avonds onder je dag- of nachtcrème gebruiken als extra voeding en bescherming, en zo eventuele ontwikkeling naar echte maskne voorkomen.

Draag geen zware make-up onder het mondkapje;
Een licht dekkende make-up zou niet heel veel problemen moeten opleveren, maar als je de huid teveel bedekt, loop je meer kans op verstopte poriën en ontstekingen. Daarnaast komt al die make-up op je mondkapje terecht. En je huid langdurig bedekken met een stukje stof vol vettigheid, vuil en bacteriën is geen goed idee.

Zorg voor (voldoende) schone mondkapjes;
Zorg dat je overal en altijd schone mondkapjes in de aanslag hebt (in de auto, in je handtas etc.) en wissel ze om de paar uur. Gebruik je een stoffen exemplaar? Was ze dagelijks op 60 graden. Bewaar de schone en gebruikte exemplaren apart van elkaar. En prop ze niet los in je zak of handtas, maar bewaar ze bijvoorbeeld in een schoon zakje. Zo voorkom je niet alleen de verspreiding van virussen, maar ook van bacteriën op je huid.

Dé tip van dr. Pimple Popper;
De echte naam van Dr Pimple Popper is Sandra Lee, dermatoloog. Ze is te zien bij tv zender TLC waar ze mensen afhelpt van allerhande soort pukkels, puisten en andere onderhuidse bulten. Deze dermatoloog deelde deze tip ter voorkoming van maskne op haar TikTok account: spray of dep een lotion met salicylzuur aan de binnenkant van je masker en wapper of föhn het daarna droog. De Clear Skin Tonic (2% salicylzuur) is hiervoor ideaal! Let op; doe dit niet bij medische mondmaskers, deze werken minder effectief als ze nat zijn (geweest).