Magnesium, de derde levensbehoefte Hou uw voorraad op peil en voorkom klachten

Wat doet magnesium?

Na zuurstof en water is magnesium de derde levensbehoefte van de mens. Magnesium zorgt voor meer dan 350 processen in het lichaam. Bij een tekort aan magnesium kunnen deze processen niet goed worden uitgevoerd en kunnen er lichamelijke en/of psychische klachten optreden.

Magnesiumtekort

Veel mensen hebben ongemerkt een Magnesiumtekort. Dat komt doordat ons voedsel steeds minder magnesium bevat en niet altijd voldoende divers is. Mensen met onderstaande klachten hebben vaak behoefte aan extra magnesium. Dit geldt ook voor sporters, zwangere vrouwen en vrouwen in de overgang. Klachten en toepassingen waarbij Himalaya magnesium verlichting en/of ondersteuning kan geven zijn;

  • Voorkomt of vermindert stress.
  • Reumatische aandoeningen.
  • Spierpijn en kramp (o.a. restless legs).
  • Vermoeidheid en slapeloosheid.
  • Huidaandoeningen (psoriasis, eczeem), jeuk en schilfers.
  • Ondersteunt een gezonde werking van het hart en de bloeddruk.
  • Coördineert het gebruik van alle andere vitaminen en mineralen.

Himalaya magnesium, puur natuur

Himalaya magnesium wordt in de Himalaya (Tibet) op grote hoogte (4000 meter) gedurende slechts 6 maanden per jaar gewonnen uit natuurlijke magnesium bronnen. Het is een magnesium zout (chloride) die in de natuur voorkomt zoals in de oceanen. Himalaya magnesium is uniek omdat het uit natuurlijk bronnen (kleine meertjes) komt en op traditionele wijze wordt gewonnen zoals bij Keltisch zeezout. Met dit verschil dat de bronnen niet in verbinding met de oceaan staan en dus niet vervuild zijn. Tibet is 30 x zo groot als Nederland met slechts 3,5 miljoen inwoners en in het gebied waar de magnesium bronnen liggen is de bevolkingsdichtheid 1 individu per 2 vierkante kilometer. Dus geen vervuiling door landbouw of industrie, geen luchtvervuiling door de grote hoogte en de zon schijnt er vrijwel altijd. Dé ideale omstandigheden voor het ontstaan van de zuiverste en meest energierijke magnesium ter wereld.

Waarom opname via de huid beter is

Magnesium wordt beter via de huid opgenomen dan via het spijsverteringskanaal. Dit heeft te maken met;

  • De calcium-magnesium balans in de darmen. Een overconsumptie aan calcium leidt tot een relatief magnesium tekort. Calcium wordt in de darmen altijd opgenomen vóór magnesium (calcium gaat dus altijd voor), dus is er een overschot aan calcium in de darmen aanwezig dan wordt calcium opgenomen en magnesium verlaat het lichaam met de ontlasting.
  • Een verhoogde fosfaatinname. Fosfaten zitten vooral in zuivelproducten, frisdranken en sinaasappelsap. Fosfaten zijn 'mineralenrovers' en halen dus ook het magnesium uit de voeding. Magnesium gebonden aan een fosfaat is te groot om te worden opgenomen in het bloed en verlaat dus met de ontlasting het lichaam.
  • Een verstoorde opname. Magnesium wordt opgenomen mits er zich niet te veel alcohol, oxaalzuur (rabarber), fytinezuur (rauwe granen) of vetten in de darm bevindt.

Dus u ziet er zijn nogal wat factoren die de opname van magnesium via de voeding kunnen beïnvloeden. Opname via de huid is daarom beter. Magnesium gaat rechtstreeks naar de cel toe waar het gelijk wordt opgenomen en zijn werk kan doen. Zo worden de darmen overgeslagen en is er geen wisselwerking met andere factoren.

Himalaya magnesium producten;

Magnesiumolie

De Himalaya magnesiumolie is een hoog geconcentreerde (31%) vloeibare vorm van magnesium zout gemengd met water. Het voelt olieachtig aan en laat zich uitstekend door de huid opnemen zodat het zowel lokaal als door het hele lichaam wordt opgenomen. Verkrijgbaar in een sprayflacon van 125ml € 12,95.

Sensitive body cream

Sensitive body cream combineert zuivere ongeraffineerde magnesiumolie met voedende, verzorgende en verzachtende plantaardige ingrediënten. Wordt zeer snel opgenomen en is ook als gezichtscrème te gebruiken. Deze body cream is speciaal ontwikkeld voor de normale en droge huid. Is vrij van; SLS, SLES, parabenen, petroleum ingrediënten, synthetisch geur- en kleurstoffen.Tevens is het product glutenvrij, dierproefvrij en geschikt voor veganisten en vegetariërs. De verpakking is BPA vrij. Verkrijgbaar in een pompflacon van 200 ml € 18,50.

Magnesium voetbad-/badkristallen

Badkristallen is zuivere magnesium (47% magnesium) in vaste vorm. De kristallen lossen uitstekend op in water. De voeten zijn een uitstekend opnamepunt voor magnesium. Daarnaast is een voetenbad ook uitermate geschikt om afvalstoffen af te voeren. Heerlijk voor het slapen gaan!

Dosering en gebruik;
Voor normaal onderhoud van uw magnesiumbalans is het aan te raden om twee keer per week een voetenbad te nemen. Bij gezondheidsklachten kunt u om de dag een voetenbad nemen, bij voorkeur 's avonds voor het slapen gaan. Dosering: 125 gram op ca. 4 liter warm water. De aanbevolen temperatuur is 37 graden Celsius. Duur: minimaal 20 minuten, optimaal is een half uur.
Verkrijgbaar in pot van 1 kg € 13,95.

Himalaya natriumbicarbonaat (zuiveringszout)

Een geweldige combinatie met de voetenbad- of badkristallen. Bij gezamenlijk gebruik versterken zuiveringszout en de magnesium elkaar. Natriumbicarbonaat vormt een basische buffer in ons bloed. Het zorgt ervoor dat het bloed licht alkalisch blijft (pH 7.36) door zure afvalstoffen te neutraliseren. Natriumbicarbonaat wordt in de volksmond ook wel zuiveringszout genoemd vanwege de zuiverende werking bij het verwijderen van zuren.

Diverse wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat naarmate we ouder worden, de hoeveel natriumbicarbonaat in ons bloed afneemt. De afname van de bicarbonaatbuffers begint bij de gemiddelde leeftijd van 40 jaar. Vanaf deze leeftijd ontstaan ook veel verzuringsklachten.

Dosering en gebruik;
Gebruik 200 gram voor een ligbad (80 a 100 liter water) en 40 á 50 gram voor een voetenbad (ca. 4 liter water). Laat minimaal 20 minuten inwerken. In combinatie met magnesiumkristallen (voetenbad) gebruikt u de helft, dus 100 gram voor een ligbad en 20 gram voor een voetenbad.
Verkrijgbaar in pot van 1 kg € 9,50.
Tip: meng eerst de magnesiumkristallen met warm water, voeg daarna pas het zuiveringszout toe. Gelijktijdig toevoegen geeft een reactie waarbij luchtbellen ontstaan en er een verminderde werking kan optreden.