Wat is een fruitzuur?

Fruitzuren (alfa hydroxy acids/AHA’s) zijn in water oplosbare, natuurlijke, organische (fruit)zuren die aan huidverzorgingsproducten worden toegevoegd vanwege hun anti-aging en huid verbeterende eigenschappen. Er zijn meerdere soorten AHA’s: citroen-, appel-, wijnsteen-, melk- en glycolzuur.

Werking van fruitzuur

Bij MOOI! in uitstraling wordt gewerkt met het merk Alpha-H. Alpha-H heeft haar productlijn gebaseerd op glycolzuur. Ten eerste vanwege de werking en resultaten van dit zuur op het gebied van huid(structuur)verbetering en ten tweede vanwege de multi-inzetbaarheid op meerdere vlakken, waaronder pigmentvlekken, acne, grove poriën of een droge, vale maar ook gevoelige huid. Glycolzuur wordt gewonnen uit rietsuiker en is wellicht het meest gebruikte en bekendste alfa hydroxy zuur vanwege het feit dat het de kleinste molecuulstructuur heeft van alle AHA’s. Hierdoor heeft het van alle AHA’s het grootste vermogen om diep in de huid door te dringen. Eenmaal aangebracht op de huid heeft het 5 belangrijke functies:

  • Exfoliërende en keratolytische werking

Glycolzuur stimuleert de afschilfering van de huid doordat het de lijm-achtige stof die dode huidcellen bijeen houdt oplost. Voor het 30e levensjaar heeft de huid geen hulp nodig bij het afschilferingsproces, maar vanaf deze leeftijd wordt het voor de huid lastiger om dode huidcellen kwijt te raken. Als gevolg van een opstapeling van deze cellen wordt de huid valer, grauwer en doffer en is de kans op onzuiverheden en schilfers groter. Glycolzuur helpt de huid dus ontdoen van deze dode huidcellen, waardoor de teint helderder en egaler wordt en fijne lijntjes worden minder diep. De exfoliërende en keratolytische werking helpt bovendien littekentjes vervagen.

  • Hydraterende werking

Glycolzuur bestaat uit water oplosbare moleculen en heeft sterk vochtbindende eigenschappen. Het helpt de huid haar eigen vocht beter vasthouden en draagt zo dus actief bij aan een betere hydratatie.

  • Huidversteviging

Eenmaal aangebracht op de huid geeft glycolzuur een tintelend, prikkend, branderig of jeukend gevoel. Dit wordt veroorzaakt doordat de pH waarde van glycolzuur lager is dan de pH waarde van de huid zelf. Hierdoor wordt de huid –op een gecontroleerde manier– licht ‘beschadigd’, waardoor het huideigen genezingsproces geforceerd maar gecontroleerd op gang wordt gebracht. Dit genezingsproces bestaat eruit dat in de diepere huidlagen collageen- en elastine aanmaak wordt geactiveerd.  Dit helpt de verschijning van fijne lijntjes, rimpeltjes en andere vormen van huidbeschadiging (bijv. littekentjes) minimaliseren. Glycolzuur verhoogt eveneens de productie van glycosaminoglycanen (belangrijk bestanddeel van het bindweefsel).

  • Verbeterde werking van andere werkstoffen

Doordat glycolzuur de huid ontdoet van dode huidcellen, draagt het eveneens bij aan de effectiviteit van andere huidverzorgingsproducten. Een huid waarop veel dode huidcellen liggen, is moeilijker doordringbaar dan een huid die vrij is van dode huidcellen. De werkstoffen van andere huid verbeterende producten (serums, maskers, crèmes) kunnen, op een met glycolzuur behandelde huid, makkelijker tot in de diepere lagen van de huid doordringen en hun werk beter doen. Bovendien werkt glycolzuur als een transportstof voor andere werkstoffen; door de kleine moleculaire structuur kan glycolzuur dieper in de huid doordringen, waardoor het ook andere werkstoffen dieper in de huid ‘mee’trekt. Samen met melkzuur is glycolzuur het enige ingrediënt dat tot in de basaal cellaag (groeilaag) kan doordringen, wat van binnenuit zorgt voor huidverbetering.

  • Pigment vermindering

Glycolzuur heeft een sterk vervagend effect op pigmentatie zoals melasma, zonsproetjes en schade door UV straling. Het werkt sterk exfoliërend en versnelt de afschilfering van de huid, wat resulteert in het uiteenvallen van opgehoopte pigment. Daarnaast helpt glycolzuur pigment niet alleen uiteenvallen, maar ook te ontkleuren. Huidcellen zijn constant in beweging, want ze zijn langzaamaan onderweg naar het huidoppervlak. Tijdens dit verschuivingsproces worden de huidcellen ‘zuurder’ naarmate ze dichter aan het huidoppervlak komen (zo ontstaat de zuurmantel van de huid, zuurgraad van de huid ligt tussen de pH 4,5 en 5,5). Aangezien glycolzuur ook een zuur is, reageert het met deze steeds ‘zuurder’ wordende, naar het huidoppervlak onderweg zijnde huidcellen. Als gevolg van deze zuur-op-zuur reactie wordt het pigment in de huidcellen kleurloos. Hoe zuurder de huidcellen, hoe dichter ze aan het oppervlak zitten, hoe kleurlozer ze dus worden, en dus: hoe minder intens de pigmentvlek.