Wat is een fruitzuur?
Fruitzuren (alfa hydroxy acids of afgekort AHA’s) zijn in water oplosbare, natuurlijke, organische (fruit)zuren die aan huidverzorgingsproducten worden toegevoegd vanwege hun anti-aging - en huid verbeterende eigenschappen. Er zijn meerdere soorten AHA’s:
- citroenzuur
- appelzuur
- wijnsteenzuur
- melkzuur
- glycolzuur
Werking van fruitzuren
Bij MOOI! in uitstraling wordt gewerkt met het merk Alpha-H. Alpha-H heeft haar productlijn gebaseerd op glycolzuur. Ten eerste vanwege de werking en resultaten van dit zuur op het gebied van huid(structuur)verbetering en ten tweede vanwege de multi-inzetbaarheid op meerdere vlakken, waaronder;
- pigmentvlekken
- acne
- mee-eters/grove poriën
- droge huid
- vale huid
- verslapte huid
- rokershuid
- zonbeschadigde huid
- gevoelige huid
Glycolzuur wordt gewonnen uit rietsuiker en is wellicht het meest gebruikte en bekendste alfa hydroxy zuur vanwege het feit dat het de kleinste molecuulstructuur heeft van alle AHA’s. Hierdoor heeft het van alle AHA’s het grootste vermogen om diep in de huid door te dringen. Eenmaal aangebracht op de huid heeft het 5 belangrijke functies:
Exfoliërende en keratolytische werking
Glycolzuur stimuleert de afschilfering van de huid doordat het de lijm-achtige stof die dode huidcellen bijeen houdt oplost. Voor het 30e levensjaar heeft de huid geen hulp nodig bij het afschilferingsproces, maar vanaf deze leeftijd wordt het voor de huid lastiger om dode huidcellen kwijt te raken. Als gevolg van een opstapeling van deze cellen wordt de huid valer, grauwer en doffer en is de kans op onzuiverheden en schilfers groter. Glycolzuur helpt de huid dus ontdoen van deze dode huidcellen, waardoor de teint helderder en egaler wordt en fijne lijntjes worden minder diep. De exfoliërende en keratolytische werking helpt bovendien littekentjes vervagen.
Hydraterende werking
Glycolzuur bestaat uit water oplosbare moleculen en heeft sterk vochtbindende eigenschappen. Het helpt de huid haar eigen vocht beter vasthouden en draagt zo dus actief bij aan een betere hydratatie.
Huidversteviging
Eenmaal aangebracht op de huid geeft glycolzuur een tintelend, prikkend, branderig of jeukend gevoel. Dit wordt veroorzaakt doordat de pH waarde van glycolzuur lager is dan de pH waarde van de huid zelf. Hierdoor wordt de huid –op een gecontroleerde manier– licht ‘beschadigd’, waardoor het huideigen genezingsproces geforceerd maar gecontroleerd op gang wordt gebracht. Dit genezingsproces bestaat eruit dat in de diepere huidlagen collageen- en elastine aanmaak wordt geactiveerd. Dit helpt de verschijning van fijne lijntjes, rimpeltjes en andere vormen van huidbeschadiging (bijv. littekentjes) minimaliseren. Glycolzuur verhoogt eveneens de productie van glycosaminoglycanen (belangrijk bestanddeel van het bindweefsel).
Verbeterde werking van andere werkstoffen
Doordat glycolzuur de huid ontdoet van dode huidcellen, draagt het eveneens bij aan de effectiviteit van andere huidverzorgingsproducten. Een huid waarop veel dode huidcellen liggen, is moeilijker doordringbaar dan een huid die vrij is van dode huidcellen. De werkstoffen van andere huid verbeterende producten (serums, maskers, crèmes) kunnen, op een met glycolzuur behandelde huid, makkelijker tot in de diepere lagen van de huid doordringen en hun werk beter doen. Bovendien werkt glycolzuur als een transportstof voor andere werkstoffen; door de kleine moleculaire structuur kan glycolzuur dieper in de huid doordringen, waardoor het ook andere werkstoffen dieper in de huid ‘mee’trekt. Samen met melkzuur is glycolzuur het enige ingrediënt dat tot in de basaal cellaag (groeilaag) kan doordringen, wat van binnenuit zorgt voor huidverbetering.
Pigment vermindering
Glycolzuur heeft een sterk vervagend effect op pigmentatie zoals melasma, zonsproetjes en schade door UV straling. Het werkt sterk exfoliërend en versnelt de afschilfering van de huid, wat resulteert in het uiteenvallen van opgehoopte pigment. Daarnaast helpt glycolzuur pigment niet alleen uiteenvallen, maar ook te ontkleuren. Huidcellen zijn constant in beweging, want ze zijn langzaamaan onderweg naar het huidoppervlak. Tijdens dit verschuivingsproces worden de huidcellen ‘zuurder’ naarmate ze dichter aan het huidoppervlak komen (zo ontstaat de zuurmantel van de huid, zuurgraad van de huid ligt tussen de pH 4,5 en 5,5). Aangezien glycolzuur ook een zuur is, reageert het met deze steeds ‘zuurder’ wordende, naar het huidoppervlak onderweg zijnde huidcellen. Als gevolg van deze zuur-op-zuur reactie wordt het pigment in de huidcellen kleurloos. Hoe zuurder de huidcellen, hoe dichter ze aan het oppervlak zitten, hoe kleurlozer ze dus worden, en dus: hoe minder intens de pigmentvlek.
De huid voorbereiden
Het is belangrijk om thuis de huid goed voor te bereiden op de fruitzuurpeeling. Daarom vindt er voor de behandeling een intake plaats waarbij de thuisverzorgingsproducten worden besproken. Met deze producten ga je thuis aan de slag en na twee weken volgt de eerste behandeling.
Wat kun je verwachten tijdens een fruitzuurpeeling
Als eerste wordt de huid intensief gereinigd, daarna wordt de huid gedesinfecteerd om de huid zo goed mogelijk doorlaatbaar te maken voor de fruitzuurpeeling. Vervolgens wordt de fruitzuurpeeling aangebracht. Hoelang de peeling op de huid blijft zitten is afhankelijk van de reactie en gevoeligheid van de huid, dus tijdens de behandeling hou ik constant de huid in de gaten. Na de fruitzuurpeeling volgt een masker en daarna wordt een serum en een SPF crème aangebracht om de huid te beschermen tegen UV-stralen.
Tijdens de peeling kun je de volgende sensaties ervaren;
- warmte
- roodheid
- prikkelingen
- tintelingen
- jeuk
Hoe vaak een fruitzuurpeeling?
Een fruitzuurpeeling heeft het meest effect in kuurverband waarbij 6-10 behandelingen plaatsvinden om de 2-4 weken. Het hangt van de wens en het doel af hoe vaak een behandeling moet worden uitgevoerd, dit wordt in overleg bepaald. Maar ook als u een losse fruitzuurpeeling ondergaat zul je al resultaat zien, de huid oogt lekker fris!