gerstekorrels1Wat is een gerstekorrel?

Gerstekorrels (officiële naam is milia) worden veroorzaakt doordat keratine de poriën verstopt. Keratine is een stof die van nature in de huid voorkomt. De keratine kan de huid niet meer goed verlaten en hoopt zich op in de tweede laag van de huid (epidermis) en wordt een hard bolletje. Omdat de gerstekorrel in de diepere laag van de huid ligt helpt knijpen en drukken niet, dit geeft juist meer beschadiging aan de huid.

Verschil tussen gerstekorrel en mee-eter

Gerstekorrels worden vaak verward met mee-eters. Toch is er een groot verschil; mee-eters zijn verstopte poriën door talg en dode huidschilfers en liggen in de bovenste huidlaag (dermis) en zijn daarom makkelijker te verwijderen dan gerstekorrels. Bij een gerstekorrel wordt de porie dus verstopt door keratine en ligt dieper in de huid.

Oorzaken van gerstekorrels

  • Droge huid
  • Zonverbranding, omdat de huid dan dikker wordt
  • Na een cosmetische ingreep

Behandeling van gerstekorrels

De behandelingen die worden ingezet bij gerstekorrels zijn eerst de hydraterende behandelingen met serums met vitamine B en Hyaluronzuur, zodat de huid goed gehydrateerd wordt.

De gerstekorrels worden tijdens een behandeling verwijderd met een naaldje. Mocht je heel veel gerstekorrels hebben dan wordt behandeld door middel van coagulatie. Dit is een aparte behandeling en wordt niet tijdens een normale gezichtsbehandeling gedaan.

Als de huid meer in balans is kan op een later tijdstip gestart worden met fruitzuurpeelingen en microneedling voor een optimaal resultaat.