Last van grove poriën? Grove poriën minder zichtbaar

grove-porien-mooi-in-uitstraling-joure

Wat zijn poriën?

Poriën zijn openingen van talgklieren die talg (huidvet) produceren. Onder invloed van androgene hormonen (mannelijke hormonen) wordt talg geproduceerd. In de pubertijd en bij hormoon schommelingen wordt er meer talg geproduceerd waardoor poriën kunnen gaan verstoppen. Een andere reden voor verstopte poriën is door een opstapeling van dode huidcellen waardoor poriën meer zichtbaar worden. Bij een langdurige verstopping kan de wand van de porie wat oprekken waardoor de poriën zichtbaarder worden. Ook speelt aanleg een rol bij de grootte van poriën.

Grove poriën kleiner maken, onzin?

Er zijn veel crèmes en lotions op de markt die beweren dat ze poriën verminderen of verkleinen. Maar poriën zijn geen spiertjes die zich samen kunnen trekken waardoor deze kleiner of groter worden. Ook de zogeheten ‘adstringerende lotions’ (samentrekkende lotions) doen helemaal niets tegen vergrote poriën. Deze irriteren de huid juist, waardoor de huid opzwelt en de poriën voor een korte tijd minder zichtbaar zijn. Daarnaast drogen deze lotions vaak de huid uit, waardoor er juist meer talg wordt aangemaakt en de poriën verstopt raken. We kunnen poriën dus niet verkleinen maar wel minder zichtbaar maken.

Behandeling 

Het beste resultaat wordt bereikt met fruitzuurpeelingen. Dode huidcellen worden verwijderd zodat poriën niet verstopt raken en de poriën worden als het ware 'schoongemaakt' zodat ze minder zichtbaar worden.

In 4 stappen naar minder zichtbare poriën:

  1. Intake + huidanalyse
  2. Huid laten wennen aan fruitzuren met producten voor thuisgebruik
  3. Behandelingen in de praktijk
  4. Thuisverzorging met de geadviseerde producten