Wat is acne?

Acne is een aandoening van de talgklieren. De talgklieren produceren talg. Door een mix van overmatige talgproductie en dode huidcellen verstoppen de uitgangen van de talgklieren. Hierdoor ontstaan afgesloten talgklieren; mee-eters.

Er zijn oppervlakkige mee-eters, deze zijn zwart doordat ze in aanraking komen met de UV-stralen van de zon. En er zijn de meer onderhuids gelegen mee-eters, deze zijn wit.

In de talgklieren bevinden zich bacteriën die de talg omzetten in vrije vetzuren. Door de opgehoopte talg en de irriterende vrije vetzuren zet de verstopte talgklier steeds verder uit en scheurt uiteindelijk open. De irriterende stoffen komen in de aangrenzende huid terecht en veroorzaken een ontsteking. Hierdoor ontstaan pukkels en puistjes.

ontstaan-van-acne3

Wat is de oorzaak?

Bij het ontstaan van acne kunnen verschillende factoren een rol spelen;

  • Toename van talgproductie onder invloed van hormonen; Vaak begint acne in de puberteit, als de huid onder invloed van hormonen allerlei veranderingen ondergaat. Een toename van de productie van mannelijke geslachtshormonen (androgene hormonen) leidt tot vergroting van de talgklieren en meer talgproductie.
  • Bacteriën; Deze bevinden zich op de huid en in de talgklier. De bacteriën veranderen de samenstelling van het talg waardoor een ontsteking ontstaat.
  • Verstopping van de talgklieruitgang; Dode huidcellen kunnen de talgklieren afsluiten zodat de talg geen kant op kan en dus ophoopt in de klier. Ook kunnen bepaalde stoffen een verstopping veroorzaken zoals bijvoorbeeld sommige cosmetica en make-up. 
  • Geneesmiddelen; Er zijn bepaalde medicijnen die acne kunnen veroorzaken.
  • Bepaalde voedingsmiddelen; Melk en veel omega 6 vetten kunnen bijvoorbeeld een trigger zijn.

De behandeling

Voor we beginnen met de behandeling doen we eerst een uitgebreide intake en huidanalyse, zodat ik kan zien wat de conditie van je huid is.

De acne behandelingen werken tegen de acne bacteriën en verwijderen dode huidcellen zodat de talgklieren niet verstopt raken. De huid wordt gereinigd en de overproductie van hormonen, waardoor teveel talg wordt geproduceerd, wordt geremd. Deze meervoudige aanpak zorgt voor een effectief en doeltreffend resultaat.

Thuisverzorging

De behandelingen in de salon tegen acne kunnen niet zonder de thuisverzorging. Bij het acne pakket horen dus ook de producten voor thuis. Tijdens het intake gesprek leg ik uit hoe dit in zijn werk gaat.

Voedingspatroon

Ook wordt het voedingspatroon besproken, dit omdat voeding veel effect op de huid heeft en daarmee ook op acne. De huid is een uitscheidingsorgaan, dus alles wat het lichaam niet kan verwerken komt er via, o.a, de huid weer uit. Ik geef tips en adviezen om het voedingspatroon aan te passen.

Lymfedrainage

Een acne behandeling is zeer goed te combineren met een kuur manuele lymfedrainage van het gelaat. Door deze massage worden afvalstoffen, die ontstaan door de ontstekingen van acne, sneller afgevoerd waardoor een sneller herstel mogelijk is.

Klik hier voor meer informatie over lymfedrainage.

Vergoeding

Omdat MOOI! in uitstraling gecertificeerd en geregistreerd is via de brancheorganisatie ANBOS kun je in aanmerking komen voor een vergoeding (geheel of gedeeltelijk). Dit hangt af van je zorgverzekering, controleer hiervoor je polis of informeer bij je zorgverzekering.